luni, 27 ianuarie 2014

Viata la minus douazeci de grade Celsius

Ma trezesc dimineata si dau fuga repede la laptop, sa vad cate grade sunt afara. Minus 20 C. Zic ca este bine, mai ales ca nu s-au confirmat cele minus 24 C anuntate de cu seara. Insa vor fi cu siguranta maine...
Totul este normal afara, masinile circula, soseaua este neagra deci nu exista niciun semn ca aseara a nins din nou. Aici nu se inchide nicio autostrada, niciun drum statal si nicio alee. Aici nu exista notiunea de drumuri blocate. In caz de cod rosu, violet, galben, portocaliu sau indigo (...) intra cate zece camioane cu lama pe autostrada, cate trei in rand si incep sa arunce zapada de pe carosabil. In urma lor vin alte trei, care subtiaza stratul de zapada ramas, iar in urma astora alte trei care aduc la negru asfaltul. Si toate arunca generos cu sare in spatele lor.
Se intelege ca in astfel de conditii toate masinile devin albe de la saramura si trebuie spalate mai des. Si probabil ca ruginesc mai repede. Dar se circula oricand si asta conteaza aici!
Aici nu se dau pomeni electorale gen "nu se munceste vineri, ca este zapada, sa facem deci un week-end generos si sa recuperam ziua alta data, intr-o luni dupa masa...". Pur si simplu drumarii isi fac treaba. Iar cand apar gauri in asfalt, se astupa intr-o noapte, pe kilometri intregi.

La spalatoriile automate vesnic este coada. Bagi 3 dolari si intri pe banda, iti fleoscaie benzile alea masina, iti baga niste jeturi de apa pe deasupra si pe dedesubt si gata, iesi cu masina curata. De obicei sunt automate, probabil ca si datorita temperaturilor foarte scazute, un muncitor neavand cum sa spele masini la atatea grade sub minus.
Cu trotuarele lucrurile stau mai prost, in sensul ca sunt degajate ultimele, iar pe alocuri nu sunt degajate de zapada. Insa marea majoritate circula cu masinile asa ca sunt prea putini nemultumiti.
 
Aici nu se inchid scolile din cauza zapezii ci din cauza temperaturilor foarte scazute, care pot cauza degeraturi copiilor. Azi au fost toata ziua -20 C, soare ca vara si putin vant. La geam, in interior, te poti bronza, insa atunci cand iesi afara, pielea ti se transforma in cateva minute in hartie creponata...
Ceea ce este insa ciudat este alternanta aceasta de temperaturi intr-un interval scurt de timp. Aseara erau 2 grade si ningea iar azi dimineata erau -20 C. In cateva ore se schimba vremea radical, astfel ca ai sanse sa pleci dimineata de acasa imbracat normal iar seara sa ajungi tremurand. Se pare insa ca oamenii nu sufera si nici nu fac atata galagie cum se face la noi. Copiii nu sunt infofoliti cum sunt ai nostri cu fulare peste bot si cu 3 caciuli. Li s-a dat liber de la scoala azi dar si maine, cand va fi mai frig. Unii sunt imbracati sumar, altii subtire iar multi sunt cu capatanile goale, cel putin pe afara... Uneori ma rusinez cand stiu ca eu am haine groase iar copiii astia sunt imbracati atat de subtire si asta nu pentru ca nu ar avea haine, sunt convins.
Oamenii s-au resemnat ca iarna este frig si ninge. Ninge mult. Mult prea mult... Si este mult prea frig!

Am crezut ca veveritele, vecinele noastre nu au supravietuit temperaturilor extrem de coborate, mai ales ca la ultima furtuna cuibul lor a fost rupt si imprastiat de vant. Zilele trecute, la -18 C erau in verva, fierbea sangele in ele si se alergau in grupuri mari prin zona. Pesemne chemarea sangelui...
In padure zapada este pana la brau, asa ca vin caprioarele la alee si asteapta cuminti sa le dai bunatati. Unele au deja pui, altele urmeaza sa aiba.



Viata merge inainte, indiferent ca este zapada mare ori ger crunt. Si nimeni nu face crize de nervi, chiar daca este o iarna atipica.
Am iesit in seara asta pana doua strazi mai incolo, sa iau ceva. La - 23 C si ceva vant, senzatia este de -34 C. Peste trei ore vor fi -26 C, dar nu voi mai iesi. Oricum eram singurul om de pe trotuar, cale de cincisprezece minute de mers... Iti ingheata narile si apoi te ia durerea de trahee, lacrimile iti ingheata pe fata iar haina incepe sa scartaie, ca un celofan. Noroc cu geaca mea Docker, pe care am insistat sa o cumpar la inceputul iernii...






Niciun comentariu: