joi, 9 ianuarie 2014

Despre stiri indoielnice si mancare fara carne



Imi rezerv zilnic douazeci de minute pe zi pentru a citi presa din tara. Probabil ca este prea mult, devreme ce scriu numai despre evenimente petrecute acolo.

De pilda un titlu mare: Ce au facut Bianca si Adrian la Paris? Evident ca nu am citit articolul, pentru ca nu m-a interest. In fond, ce cacat puteau sa faca astia doi la Paris? Sa spuna poezii de la balcon? Niciunul din ei nu a citit vreodata o carte. Ea - rapandula fugita de acasa, proaspat maritata, el vesnicul amant se pare mai bun decat fotbalist, bun de prasila pentru foarte multe gonflabile din astea cu cioc de gasca, facute vedete doar pentru fotografiile sau emisiunile in care au pozat goale. Si toate vedetele astea aduna bani pe timpul fraierilor care stau pironiti si se uita la posteriorul lor, la pieptul lor, la nuntile lor de carton si la toata parada de prost gust pe care o servesc consumatorilor de astfel de evenimente. Ai spune ca toata natia are nevoie sa vada pornografie in direct. Pentru ca actuale sau foste prostituate sunt promovate in direct la ore de varf.

Mare patanie mare cu invatatoarea care cerea cadouri scumpe sub pretext ca scoala la care activa este una de fite. Pai fratilor, de ce ati platit ani de zile cadouri unei astfel de invatatoare? De ce abia acum cineva a avut tupeul sa o demaste? De ce ati stat sa va faca in fata nesimtiti si saraci doar pentru ca voi ati considerat ca o ciocolata si o cafea sunt suficiente pentru un cadou simbolic? Din cate imi aduc eu aminte insa, si pe vremea noastra era aceeasi problema, atat cu cadoul de 1 martie (se adunau mamicile si dezbateau ce sa ii ia “tovarasei” cadou; saraca femeie cred ca primea in fiecare an cate o vaza de cristal rosu sau alb si paharele aferente) cat si cu fondul clasei. Noi eram obligati sa aducem bani din sticle si borcane, frunze de dud pentru viermii de matase (pe care nu i-am vazut niciodata, dar toti duzii din cartier erau chei, pentru ca toti le rupeau crengile sa le aduca mancare coconilor) dar si pentru fondul clasei. Unde se duceau banii aia? Habar nu am, dar in orice caz nu se foloseau cate 3 litri de detergent pe zi pentru wc-urile din scoala. Imi aduc aminte ca mirosea numai a clor si atat. Asa ca dintotdeauna a existat o forma sau alta de cadouri pentru dascali, insa niciodata nu am auzit de un astfel de comportament al unui dascal. Ma mir ca nu au scos-o parintii in palme de la sedinta respectiva.

Dintr-o data s-a trezit maria sa consilierul babuinului sef si se da cu curul de asfalt ca suntem perceputi ca si colonie de marile puteri, care isi trimit emisari sa ne traga de urechi pentru nerespectarea statului de drept. Dar ce te crezi boule, mare superputere democratica? Din cauza voastra isi trimit tarile nor emisarii, sa se asigure ca nu calcati in picioare drepturile elementare ale cetatenilor pe care ii reprezentati. Normal ca toti isi vor asigurate investitiile actuale sau viitoare, ce credeati ca va lasa pe voi sa va indestulati din ce considera ei ca li se cuvine? Totul are un prêt…

Mare stire, breaking news de fapt (orice vedeta de rahat care din greseala sau din obisnuinta, dupa caz trage un vant peste zi, devine imediar titlu in galben si negru), ca desi cel mai faimos oier si barbugiu al tarii, patron de echipa de fotbal si posesor a nenumarate proprietati, a fost propus in primul 11 al unui celebru pension, spre a iesi la pascut iarba de pe un stadion constantean, acesta nu s-a aflat pe lista. Probabil va prinde echipa ca rezerva, cu lotul al doilea de eminenti. Stau si ma intreb, daca unul care ar fi furat o paine pentru a-si hrani copiii (stiu ca nu este scuzabil) si ar fi primit 3 ani pentru asta, ar fi avut posibilitatea de a iesi de la mititica daca nu ar fi avut armate de avocati si zeci de incercari nereusite de a gasi o portita legala de a iesi ziua sa vada soarele?

Azi am revazut niste imagini crude, cu modul in care sunt sacrificate animalele ce ne sunt servite zilnic de marile lanturi de magazine. Este greu de descris, nu mai spun de urmarit astfel de imagini. Porci, vaci, gaini, pesti, imaginile sunt graitoare si arata pe sleau cruzimea oamenilor fata de animalele care nu sunt deosebite fata de animalele pe care le iubim si le luam sa doarma cu noi in pat. Animale lovite, sugrumate, impuscate ori torturate. Este adevarat ca nu ai putea sa iei un porc sau o vaca in pat (desi multi se acuza de astfel de greseli atunci cand divorteaza) insa sunt animale care nu au nicio vina ca sunt crescute pentru carne. Aici, probabil ca oamenii au inteles mai demult ca ceea ce se intampla cu marile corporatii nu este in regula si au inceput sa se orienteze spre legume si fructe. Acum legumele si fructele costa mai mult decat carnea… Insa daca tii la confortul tau psihic, eu zic ca se merita. Promit sa incerc si eu. Azi mi-am propus sa mananc un sote de ciuperci…






Niciun comentariu: