duminică, 5 ianuarie 2014

Gerul

Cand eram in tara si auzeam de ger de -15 C, ma minunam si mergeam musai sa vad marea colcaind de ghiata. Putine masini porneau din parcare dimineata, trebuia oricand sa ajuti un prieten cu cabluri electrice pentru a porni motorul intepenit.
In rest, vant, burnita, o singura zapada mai mare pe an si gata iarna. De multe ori de sarbatorile de iarna nu vedeam pic de zapada asa ca trebuia sa ne refugiem la munte, unde cu putin noroc ne dadeam si noi pe zapada. 

Aici s-a schimbat treaba. De cand a inceput iarna a inceput si frigul si zapada. Ca la balamuc. 
Ninge in fiecare saptamana si ninge mult. Noaptea este ger de iti ingheata mucii in nas vorba unui prieten iar ziua ti se lipesc narile. Temperaturi de -15C sunt la ordinea zilei si asta ziua in amiaza mare. Cu soare pe cer. Cand se topeste o sarja de zapada, se raceste brusc si se scutura o alta. 

Insa nimeni nu dispera si nu se da cu curul de ciment ca au fost luati pe nepregatite. Masinile cu lama sunt cu sutele, patruleaza si printre blocuri si printre case si curata zapada pana la asfalt. Se da cu sare foarte mult, chiar daca se strica asfaltul. Se va repada imediat dupa topirea zapezii. Practic sunt masini 4x4 care merg printre stradute si masini mari cu lama ce merg pe strazile si bulevardele principale. Astfel ca se circula pe orice vreme si pe sosea nu se formeaza pelicula de ghiata. In mod paradoxal masinile pornesc la cheie, poate si din cauza ca multe stau in garajele caselor sau in cele de sub fiecare bloc de locuinte. 

Cand mergi la cumparaturi, nu te mai miri cand ii vezi pe indivizi coborand in pantaloni scurti, tricou si adidasi din masini si intrand in magazin fara niciun fel de greata. Asta in timp ce afara sunt -17 grade. Credeam ca veveritele dorm cur in cur in cuibul lor de frunze si crengute uscate din varful pomului din fata geamului nostru. Chiar si pe gerul asta ies tantose si sar din creanga in creanga de zici ca se duc pana la coafor si se intorc inapoi. Toata suflarea s-a obisnuit cu clima si probabil ca asta va trebui sa facem si noi.

Se anunta insa un varf negativ intre duminica seara si marti dimineata, cand temperaturile pot ajunge la - 28 C, un nivel care nu a fost atins de 18 ani aici. O sa ies atunci pe strazi sa vad cate masini din parcare au plecat. Ne-au sunat prietenii deja si ne-au spus sa ne pregatim sufleteste pentru ceea ce va urma...

Asa ca am hotarat sa mergem sa cumparam alimentele de baza de la supermarket. Aici, am constatat ca un mare numar de oameni au gandit la fel ca noi. Numai ca ei au inteles altfel mesajul... Toti aveau carucioarele intesate cu galoane de lapte, box-uri de apa, multe cofrage de oua, carne ca la balamuc, multe cutii cu bere, ceva legume, peste si toti incolonati cuminti la casele de marcat.

Noi am luat timizi niste faina, oua, lapte, paine, avocado, ulei, sunca presata, cartofi, varza, paste, suc de rosii, gem de struguri pentru nelipsitele clatite si cateva banane. Ne era si rusine la casa de marcat cu doar atat de putine produse, dar... fiecare dupa remuneratie si dupa ...volum. Acum am realizat ca nu am luat lamai si ma gandeam sa merg din nou sa iau. Numai ca nu as mai avea taria de a sta la coada doar pentru o punga de lamai in timp ce altii isi umfla portbagajele cu desagi intregi de snaksuri, sosuri in care sa bage snaksurile, pop-corn, etc. In plus, m-as putea intalni cu vortexul arctic pe drum...sau cu o haita de coioti. In rest, lumea este vie, masinile merg normal pe strada, exista fireste scoli inchise si aici dar si pe coasta de est dar este normal sa fie asa avand in vedere cantitatea de zapada si gerul ce s-a abatut peste toata partea de nord a continentului. Toti cei in masura sa se pronunte spun: "It's going to be brutal."

In centru exista zone in care nu mai merge nimeni, cum ar fi marile parcuri. Locul oamenilor a fost luat acum de gaste, aflate cu zecile de mii pe malul raului, intr-un spectacol superb. La prima vedere am refuzat sa cred ceea ce ochii vedeau, apoi am inteles ca sunt gaste. Datorita penajului ele rezista si la temperaturi sub -50 C. Habar nu am ce mananca pe vremea asta, pentru ca de obicei ele pasc iarba, dar rezista.


La cateva minute de noi se afla principalul aeroport din oras, aeroport peste care au cazut in ultimele ore cel putin 20 cm de zapada, peste cea cazuta dupa Craciun. In parcarea de masini de inchiriat, zapada a ajuns la inaltimi considerabile. Datorita sutelor de zboruri anulate, masinile nu au mai fost folosite...


Toata lumea se pregateste de ce este mai rau iar noi stam si ne minunam cat de mult pot castiga unii din urma acestei manipulari. Sper sa nu ajungem sa le dam dreptate si sa facem focul in cada cu cele doua fotolii pe care le avem in sufragerie, si sper sa nu ajungem sa mancam coji de cartofi, precum in filmele alea in care venea frigul brusc, inghetau cladirile si apareau pe strazi haite de lupi.
Duminica viitoare se anunta totusi +5 C...Insa pana atunci ninge viscolit, iar gradele din termometru coboara cu fiecare ora ce trece. Iar in tara voi sforaiti cu spor, (probabil curgandu-va balele pe perne si dand din picioare necontrolat) in visuri ciudate despre noul an de munca pe care il incepeti de maine. Spor la treaba tuturor!
Din Chicago, va saluta meteorologul de serviciu...

Niciun comentariu: