miercuri, 3 iulie 2013

Ursul pacalit de ... lat

Deschid nedumerit tv-ul si o stire de ultima ora troneaza pe dunga galbena (ca la noi orice cacat acum este breaking news) cum ca un urs sade intr-un cires de doua zile. Si nu oricum, ci cu o laba prinsa intr-un lat pus de braconieri. Si urmeaza imagini cu bietul animal, care din cauza stresului a rupt realmente ramurile ciresului si acum sta in fund pe trunchiul (ca pe o buturuga) ciresului la doi - trei metri deasupra solului.


Evident ursul a venit cu gandul de a se infrupta din cirese, ceea ce nu este de condamnat pentru o jivina. De ce au pus braconierii latul in cires insa? Din cate stiu, laturile se pun la nivelul solului.
Problema nu este nici macar asta... Problema este ca animalul este cococat in varful ciresului deja de trei zile, nicio autoritate cu atributii in domeniu nu a miscat un deget pentru eliberarea sa din lat si pentru ingrijirea ranilor sale. De trei zile acest animal nu a mancat, nu a baut apa si a stat cococat in varful ciresului, stresat si ranit la o laba din pricina latului de otel.
Cum este posibil ca abia dupa doua zile de la eveniment, timp in care probabil tot satul s-a fotografiat cu ursul cocotat in cires, autoritatile sa afle intr-un final ca un animal ocrotit de lege este imobilizat si prezinta un risc atat pentru el cat si pentru cei din jur, in eventualitatea in care ar scapa brusc din lat?
Abia aseara s-a constituit celebra celula de criza (...) la nivelul Agentiei Protectiei Mediului Buzau. Si au analizat situatia toata noaptea, urmand ca azi sa fie luata o decizie privind cazul ursului pofticios.
Pun pariu ca cea mai simpla si sigura cale de a scapa de problema va fi aceea de a impusca ursul. Vor gasi ei niste cauze pertinente, cum ar fi rani profunde, agresivitate, urme de carne de oaie intre canini, (poate si urme de blana de mioara in zona pubiana a ursului) si gata, case closed... Sau medicul veterinar va impusca ursul din greseala (din cauza ca ursul se va agita) direct in craniu, substanta activa nu-si va face efectul, respectiv ursul nu va fi tranchilizat, fiind nevoiti sa intervina cu topoarele pentru a salva situatia. Sau alte scuze romanesti.
Trag insa speranta ca Organizatia Vier Pfoten va fi vigilenta si se va afla la fata locului, spre norocul ursului, pentru ca, pe zi ce trece asistam la cazuri socante, in care autoritatile statului dorm, nu-si fac treaba, arunca motanul din brate in brate, se balbaie si iau decizii de cele mai multe ori daca nu gresite atunci cel putin tardive. Asistam la o pasivitate colectiva, in care o stare de grea somnolenta paralizeaza centrii nervosi ai factorilor decizionali. De parca toata lumea asteapta ordine de sus, de la guvern... Salvati ursul, numai faceti-o mai repede!

Niciun comentariu: