miercuri, 17 decembrie 2014

Despre vieti in zadar pierdute (2)


Daca nu ar fi fost aproape acelasi tip de accident nu mai devreme decat acum 11 luni, as fi zis ca este doar o intamplare nenorocita. Atunci doi oameni au pierit poate si din neputinta autoritatilor si nu doar din cauza vremii rele. Si atunci oamanii aceia au fost oarecum izolati, departe de orice fel de mijloace de transport, intr-o padure uda si rece, in care moartea ii astepta nerabdatoare.

Dar acum vorbim de patru oameni care au murit la cateva sute de metri de sosea, de orasul Constanta, in statiunea Mamaia. Am citit o singura data stirea si apoi am refuzat sa mai citesc stirile ce au fost ulterior lansate. Am aflat ca le-a luat cateva ore pentru a ajunge la corpurile victimelor, de parca elicopterul se prabusise in Atlantic si nu intr-o balta, ce-i drept mare, dar de doar de 5 metri adancime.

Intr-un oras aflat la malul marii, cu oameni antrenati cu salvarea vietilor pe mare, cu echipamente de milioane de Euro, cu scafandri experimentati, cu barci cu motor, cu hidroavioane, cu peste zece masini de la ISU pe mal - dar ce folos ca masinile nu pot intra in apa iar oamenii antrenati pentru situatii de urgenta dau la vasle stangaci pentru ca nu pot porni motorul barcii ce o au in dotare. In timpul asta oamenii cazuti cu elicopterul se chinuie sa traiasca dar in cele din urma mor probabil innecati ori de frig. Nu se putea gasi un alt elicopter care sa vina si sa stea un nene pe scara mobila si sa traga de mana pe eventualii supravietuitori? Nu se putea ca pompierii sa se arunce in apa si sa se tina unul pe altul si sa ajunga la victime, sa salveze macar un om din patru?

Cum sa gasesti scuza celor ce ar fi trebuit sa fie salvatorii celor cazuti cu elicopterul? Cum in mijlocul unei metropole sa fie posibil asa ceva? Nu ma intereseaza ce a mai scris presa dupa aceea sau ce au disecat posturile tv, pentru mine este strigator la cer ca un al doilea astfel de accident sa se petreaca si oamenii sa moara cu zile pentru ca nu exista oameni competenti care sa coordoneze efectivele de la ISU. Cum sa te gandesti ca institutiile statului isi vor face datoria in cazul unui dezastru natural, cand oamenii astia ar trebui sa fie antrenati pentru situatii de urgenta si iata ca nu fac fata unei situatii de urgenta? M-as fi bucurat ca pescarii din Ovidiu sa fi avut sansa sa ajunga mai repede si sa poata salva macar un om.

Cred ca romanii ar trebui sa inceapa sa se teama. Nimeni nu este pregatit sa ii salveze in cazul unui dezastru natural, cu atat mai putin in cazul unui accident de genul acesta. Oamenii care sunt platiti sa salveze vieti in situatii de urgenta, nu sunt capabili sa salveze vieti.
M-am mirat cand am vazut aici ca in cazul unui telefon la serviciile de urgenta, te trezesti cu ambulanta, cu pompierii si cu politia la locul cu pricina. Si pun pariu ca toti au tot ce le trebuie in dotare. Pentru ce sa trimiti pe malul unui lac zece masini de pompieri daca pompierii nu au cheie sa porneasca singura barca motorizata din dotare? Sau daca nu stiu sa vasleasca.

Nu vreau sa ma pun in pielea familiilor care au pierdut pe cei dragi in acest accident. Nu vreau sa ma mai gandesc ca am trait atat timp intr-o tara care nu isi poate apara ori salva cetatenii. Ca am trait intr-o tara in care douazecisicinci de ani nu s-a terminat o autostrada, asa ceva nu se uita si nu se iarta.
Ma bucur ca am avut sansa sa plec si sa vad ca se poate trai mai acceptabil in alta parte. Intr-o tara in care omul conteaza, indiferent de culoarea ori de nationalitatea lui. Ai spune ca in tara mea nu are cine sa coordoneze toate aceste agentii care ar trebui sa salveze cetatenii. Din pacate, se pare ca oamenii acestia care se numesc salvatori in situatii de urgenta - fara a salva insa vieti in situatii extreme, sunt condusi de cateva oi fara creier, care cel mai probabil si-au cumparat posturile cu spagi grase.

Ori as putea conchide sec, spunand ca atunci trebuiau oamenii aceia sa moara. Rational fiind, ai spune ca da, firesc, daca au murit, inseamna ca atunci trebuiau sa moara si ca nimic nu putea impiedica asta, indiferent cu cate barci cu motor, cu lanterne si cu scafandri teleghidati veneau salvatorii. Insa nimeni nu si-a dat silinta pentru ca Moartea sa fie impiedicata sa ia aceste vieti atat de usor...

Niciun comentariu: