sâmbătă, 5 iulie 2014

Despre ziua nationala dar si despre greu de construit prietenii

A fost ziua nationala aici. Oamenii cu potenta financiara au plecat in minivacanta. De fapt nu-ti trebuie o avere ca sa pleci din oras aici. Iubesc si ei week-end-urile prelungite, mai ceva ca ciocolata... Cu traditionalul discurs, traditionalul barbeque, traditionalele artificii si traditionalele baute. Artificiile au fost sub orice critica. Ma asteptam sa fie spectaculos, sa se umple cerul si sa cad pe spate. Nici pomeneala, au fost zece minute de artificii, ca in orice alta zi de miercuri sau de sambata, cand municipalitatea ofera artificii. Este drept, au fost artificii in toate suburbiile, astfel ca de pe autostrada puteai vedea in toate directiile artificii in toate punctele cardinale. Si doar 15 oameni impuscati de aceasta sarbatoare, ceea ce se inscrie in normal...
Cu toate acestea insa, America este inca taramul viselor, tara fagaduintei pentru multe din natiile lumii. Si nu pentru bani, ci pentru faptul ca cetateanul are drepturi aici prin insasi Declaratia de Independenta. Prin aceasta declaratie, cetatenii in primul rand au drepturi si nu guvernantii. Traind aici vad puterea acestei tari, vad uriasul potential al tarii asteia, departe de a fi epuizat.

Vineri dimineata am gandit ca este bine sa merg fara masina, era atat de frumos afara incat am decis sa merg pe jos, cu metroul si din nou pe jos. Am ajuns la birou, unde am aflat ca doua intersectii mai incolo, pe strada noastra, la ora 6.30 dimineata, un tanar de 19 ani a fost executat in cap. Cand le dai la babuini arme, poti sa te astepti la astfel de evenimente. Multi nu stiu sa scrie, insa stiu sa manuiasca arme de foc. Cutitele sunt pentru unii din ei la fel cum sunt stilourile pentru noi. Ii vezi de dimineata "la sosea" stand si fumand. Cu ce bani nu se stie...

Am cunoscut aici unii oameni care au parut la inceput ca pot fi prieteni minunati. Am iesit impreuna, am petrecut timp frumos impreuna. Am gandit ca este minunat sa poti gasi in strainatate conationali care petrec timp frumos impreuna. Care te ajuta cu tot ce pot si iti impartasesc din experienta lor neconditionat. Dupa un timp au aparut sa apara conditii.
Sa nu ma mai vad cu cutare sau cutarica. Pentru simplu motiv ca unii  din ei nu mai vorbesc cu ceilalti, datorita unor experiente personale. Mi s-a parut hilara, copilareasca, ca sa nu spun golaneasca de-a dreptul aceasta cerinta. Tot ce a fost frumos a cazut...

Ca si cum am fi inca adolescenti sau incapabili de a lua decizii. Ca si cum nu am avea liberul arbitru, ca si cum nu am putea gandi singuri ori lua decizii singuri. Cu parere de rau, nu sunt adeptul unei astfel de relatii, enervant de chinuitoare... Dar am acceptat aceasta cerinta timp de cateva luni, doar pentru a potoli spiritele si din cauza constiintei care imi arata cu degetul si nu imi dadea pace. Nici acum nu imi da pace insa trebuie facut ceva mai mult pentru ca oamenii sa inteleaga ca existi si ca ai aceleasi drepturi ca si ei.
Probabil ca am parut imaturi ori cel putin niste ciudati in ochii celor pe care am refuzat sa ii mai vedem doar pentru a nu supara si proteja alti prieteni.

Nu am mai putut intelege cum poti si de ce sa iti pierzi timpul dand explicatii inutile ore in sir si cu nenumarate ocazii, privind deciziile tale de a continua sa te vezi cu toti oamenii pe care i-ai cunoscut aici, pentru a avea propriile experiente cu ei. Mai grav, sa fii acuzat ca fiind mincinos pentru simplu motiv ca nu le spui amicilor programul tau, cu cine te vei intalni, la ce ora, unde, cu ce motiv, chiar daca ei nu te intreaba ce vei face in orele urmatoare. Trebuie sa le spui din oficiu... Daca nu le spui ca te vei intalni in orele urmatoare cu "ceilalti", vei fi acuzat ca ai mintit, chiar daca ei nu te-au invitat sa petreci timpul acela cu ei, nu te-au intrebat unde mergi, cu cine te intalnesti si eventual cat stai.
Ce fel de prietenie mai este asta?

Ca nu ai dat un raport cat mai detaliat despre ce urmeaza sa faci. Si indiferent daca tu le-ai spus ca vei continua sa ii vezi pe ceilalti prieteni, pentru ca asa ai decis tu, ei se vor supara.
Mai trist este ca ei te vor verifica din cand in cand sa vada daca masina ta este parcata regulamentar in parcarea ta sau pe aleea prietenilor cu care ei nu mai vorbesc si ca iti vor reprosa ca ar fi preferat ca masina ta sa fie parcata pe aleea lor, chiar daca ei nu te-au invitat niciodata sa vii la ei. Sau ca ai mintit prin omisiune, cum ar spune altcineva, dar ca in definitiv ai mintit. Ce mod nefericit de a reveni la comfortul casei tale si de a spune catre sine ca nu merita sa investeti intr-o prietenie...


Intr-o relatie sincera de prietenie oamenii sunt de acord sa gandeasca diferit, asta este esenta intalnirilor, sa ai ce discuta, sa imparti opinii.
Sa comunici oricand, in orice imprejurare si sa nu pui oprelisti de niciun fel celorlalti.
Sa te poti intalni cu placere si sa nu-i barfesti pe ceilalti atunci cand nu sunt de fata.
Sa poti sa le spui in fata tot ce te deranjeaza si sa nu fii dual.
Sa nu inventezi si sa nu pui gratuit vorbe in gura prietenilor tai, in absenta lor.
Sa nu te aliezi cu alti prieteni impotriva altor prieteni din acelasi cerc.
Sa ii intrebi oricand daca te deranjeaza ceva si sa fii oricand deschis sa primesti critici constructive de la ei.
Intr-o relatie de prietenie nu conteaza varsta, nu conteaza faptul ca cine este mai mare are intotdeauna dreptate.
O relatie de prietenie nu se conditioneaza cu a te putea vedea sau nu cu alti prieteni in functie de toanele ori necesitatile altor prieteni. Pentru ca altfel, o astfel de relatie de prietenie, daca poate exista pe termen scurt, esueaza intr-un tarziu.
Pentru ca intr-o prietenie nu isi au locul arogante, orgolii ori etichete usor de pus si nu se impun lucruri, intr-o relatie de prietenie ii respecti pe ceilalti si ii vei considera cel putin egalii tai. Si vei astepta cu nerabdare sa fii din nou in compania prietenilor tai.
Intr-o relatie de prietenie apelezi la prieteni atunci cand ai nevoie si nu te vei gandi niciodata ca te indatorezi daca vei accepta ajutorul lor.
O relatie de prietenie inseamna ca te poti baza pe prietenul respectiv si la bine dar mai ales la greu. Niciodata nu vei astepta ca prietenii tai sa fie exact ca tine, nu vei contabiliza de cate ori ai sunat tu si de cate ori te-au sunat ei, de cate ori i-ai invitat tu si de cate ori te-au invitat ei, pentru ca altfel unde ar mai fi diversitatea, unde ar mai fi naturalul?
Prietenii tai vor sti grijile tale, problemele tale, dar si tu vei cunoaste la fel de bine problemele prietenii tai. Pentru ca ii vei intreba si nu vei fi interesat doar de grijile ori problemele tale... 

O relatie de prietenie adevarata este ca o fantana cu apa rece din care ai vrea mereu sa bei, insa de multe ori va fi foarte greu de gasit si la fel de greu de pastrat... Daca senzatia de sete dispare, apa iti va parea statuta si rea la gust, atunci prietenia va deveni una falsa, subreda, plina de neincredere ori lipsita de substrat. Atunci vei cauta cu siguranta o alta fantana cu apa rece...







Niciun comentariu: