marți, 3 septembrie 2013

Despre apa calda, sapun, dihori si caini comunitari


Dintr-un motiv foarte intemeiat, am avut si am de facut anumite drumuri in oras si am apelat in acest sens la serviciul de transport in comun. Daca ati vazut reclama aia la Rexona, cu barbatul puternic caruia ii cade mana din cauza transpiratiei, stiti despe ce vorbesc. Azi dimineata am urcat in autobuz, am compostat un bilet (am invatat si chestia asta - cine spune ca nu se obisnuieste minte) si din momentul in care s-au inchis usile am regretat amarnic ca nu am asteptat urmatorul autobuz, pentru ca acesta era plin.

Plin cu oameni si sconcsi. Din cel putin doua parti am sesizat miros de transpiratie. Blocat fiind intre doua brate ridicate spre balustrada de sus a autobuzului, mi-am tinut respiratia pana in statia urmatoare, unde am coborat si am urcat pe alta usa. Nesansa insa, alte maini ridicate, alte duhori greu de indurat. Ai spune ca oamenii nu stiu sa se spele decat cu apa calda si ca apa rece le da fiori. Insa cum poti pleca de acasa de dimineata mirosind ca o duzina de dihori? Intelegeam daca era seara...

Pana se termina programul cred ca te transformi in ... musuroi de furnici, roi de muste sau alte alea...
Oricum, in gand, si pentru ca era complet gratuit, le-am luat in penis instalatia vesnic in revizie a celor de la RADET, dar si farfuriile intregii lor conduceri, care lasa un oras intreg fara apa calda intr-o perioada in care este totusi cald, in care turistii inca misuna spre plaja si probabil spera sa inlature transpiratia cu apa marii... Fericiti voi ce aveti masini personale, cum fericit am fost si eu pana in urma cu ceva timp, cand am vandut-o... Sper ca acolo unde voi merge, oamenii sa nu se teama de sapun.

O tara intreaga fierbe acum din cauza cainilor maidanezi, care au facut inca o victima ieri... Eu nu stiu cum as fi reactionat daca mi-as fi vazut copilul sfasiat de caini... Ce fel de disperare trebuie sa ai ca parinte atunci cand te loveste o astfel de tragedie? Pe cine sa te razbuni, pe cine sa dai vina, cu cine sa te iei in piept? Nu inteleg astfel de morti stupide, inutile, care se intampla absurd. Si mie imi plac cainii, dar intradevar sunt prea multi caini fara stapan.
Stiu ca nu au nicio vina bietele animale, dar orice parcare de bloc detine practic minim un patruped, care isi apara teritoriul si latra invariabil cand treci prin zona. Nici eu nu am vazut atat de multi caini in alte tari, de fapt nu prea am vazut caini fara stapan, ceea ce inseamna ca ori ii tin in adaposturi, ori ii eutanasiaza. Aici a trebuit sa invat sa-i infrunt si nu doar o data. Copil fiind mi se intampla sa-mi pierd glasul cand eram atacat de caini dar de fiecare data cineva aparea ca din pamant si ma scotea din problema. Apoi am inceput sa citesc despre ei si cat de cat le-am inteles pornirile, reusind de fiecare data sa ii potolesc si fara a-mi lasa gauri in cur. Fara a vrea sa fiu cinic, ma gandesc cu cat ar creste PIB-ul daca am exporta in Filpine ori in alte tari asiatice mari consumatoare de latratori, toata armata de caini comunitari ce traieste pe meleagurile noastre. Daca doar in Bucuresti sunt peste 50.000 de bucati, inseamna ca la nivel de tara ar putea sa fie 150.000?

Imi si inchipui un vapor care pleaca cu toti acesti caini si trece prin Bosfor si prin toate porturile pana la destinatie. Probabil ca urletele, chelalaiturile si mirosul s-ar simti pana pe Luna, dar ce ne-ar mai pasa? Am fi scapat de problema. Nu o mai iau in calcul pe BB, care s-ar tara pana aici pe targa, numai pentru a opri macelul... Imi aduc aminte de vizita lui Bush jr. in Bucuresti, cand era restrictionat traficul pe toate bulevardele, lunetisti si in gaura de sarpe, prim plan-uri cu bulevardele goale si o nunta de caini traversand agale unul din ele, inainte cu cateva secunde inaintea celui mai important om de pe planeta. Adica noi suntem unici... Si apoi imagini de la Marriot cu ofiterii de securitate privind siderati catre cainii comunitari care se lingeau la coaie in parcarea hotelului... Sau japonezul caruia un caine comunitar i-a rupt o artera din picior si a murit in timp ce se afla in excursie ori in afaceri in tara noastra... Sau cumnata mea, Magda, care chiar de ziua ei a fost muscata acum cativa ani de un maidanez de a trebuit sa o ducem la spital sa-i faca acolo injectiile necesare, ori sute de cazuri care se intampla zilnic in toata tara. Chiar am ajuns sa fim condusi de caini. Repet, cainii nu au nicio vina.
Vina o au cei care au luat bani sa-i sterilizeze si i-au sterilizat doar pe hartie. Nici nu ma interseaza cine a inghitit toti banii aia, milioane de euro anual, important este ca patrupedele au explodat numeric si fac acum legea in toate marile orase. Si ca nu trebuie sa-ti fie teama ca cetatean platitor de taxe si impozite sa mergi prin orasul tau fara sa te uiti in urma ta atunci cand vezi un caine care sta tolanit la umbra. Sa-i faca salam, biscuiti, plapumi, clei sau ce s-a mai putea face din ei. Ajunge cati oameni au murit, au fost muscati, desfigurati, inspaimantati pe viata. Riscam sa nu mai vina niciun turist in tara asta, de frica de a nu deveni in Romania excrement de caine...
Este timpul sa intram si noi in randul popoarelor care iubesc animalele dar pun mai presus de orice siguranta cetatenilor. Asadar, ori ii hranim ori ii eutanasiem ori ii exportam, dar cainii nu mai pot sta pe strazi.




Niciun comentariu: