marți, 6 iulie 2021

Despre drepturi si responsabilitati in materie de arme

Evident ca nu puteam sa las sa treaca tacerea peste acest subiect destul de controversat in state. 

In comformitate cu Constitutia, orice cetatean are dreptul sa poarte arme. Sunt cateva exceptii de la regula, insa majoritatea cetatenilor pot sa poarte arme cu ei.

Unii le poarta legal, altii le poarta... Sunt 393 milioane de arme in circulatie aici. Se extimeaza ca 40% dintre americani au arme - approximativ 72 milioane - unii oameni detinand mai multe modele, iar 67% din ei spun ca au arme pentru protectia lor si a familiei.

Exista o scindare a societatii in ceea ce priveste regimul armelor, pe care republicanii il apara, in timp ce democratii (nu toti) il vor desfiintat. Statistic, in statele in care armele sunt permise la purtator fara permis special, sunt mai putine crime decat in statele in care ai nevoie de doua permise speciale pentru a purta arma cu tine.

Spre exemplu, in Texas nu ai nevoie de un permis special, ci porti purta arma in virtutea dreptului constitutional, pentru ca parintii constitutiei nu au specificat ca trebuie sa platesti o taxa ca sa poti sa ai o arma. In Illinois, ai nevoie de doua permisuri, unul doar ca sa cumperi si sa detii o arma, si al doilea pentru a purta arma cu tine, de cate ori vrei sau permanent. 

In Chicago s-au impuscat in weekend (intre ei) un numar de 110 cetateni, din care 17 mortal. Asadar statul nostru conduce detasat la capitolul impuscaturi. De obicei cetatenii respectivi nu ies dintr-o anumita zona, iar politia nu se baga peste ei, cata vreme ei aleg sa se impuste intre ei. Motivele sunt uneori hilare, insa nimeni nu se mai intreaba de ce. De multe ori insa exista victime colaterale, pentru ca gloantele nu stiu carte, si mai nimeresc si oameni nevinovati. De multe ori familiile victimelor nu mai asteapta verdictul judecatorilor, ci platesc oameni pentru a fi razbunati. Astfel ca razbunarile nu se termina niciodata si tin atat timp cat familiile respective au bani cat sa comande un alt macel.

Statul nostru se opune frenetic liberalizarii armelor (fiind un stat democrat - social) si nu stiu daca este doar din cauza ca se teme ca numarul armelor sa nu creasca, ori ca poate pierde o sursa importanta de venit, din colectarea taxelor din eliberarea celor doua permisuri speciale. Unul din permise costa $10 iar al doilea $150. Unul exte valabil 10 ani, al doilea doar 5 ani. Pentru al doilea, ca sa il poti re-inoi, trebuie sa faci un curs de 4 ore si sa platesti din nou taxa. Cursul costa si el, mai mult decat taxa in sine. 

Iti dai seama cati oameni poarta arme atunci cand esti intr-o parcare de masini - aici parcarile sunt imense - iar oamenii care coboara sau urca isi pipaie cureaua, pentru a se asigura ca arma este la locul ei. Multi nu o mai fac, fiind de mult obijnuiti cu portul armei, insa altii prefera sa se asigure de asta. 

Iti mai dai seama cati poarta arme atunci cand esti la usa unei institutii publice - gen posta - si pe usa troneaza mare semnul de arma taiata, este un delict federal sa intri cu arma intr-o cladire publica, si ii vezi cum murmura, se intorc, merg la masini si vin iar. Multi americani boicoteaza institutiile carora nu le pasa de vietile lor, in sensul ca nu se simt protejati in locurile in care nu ai voie sa intri cu arma. In loc de posta, prefera sa foloseasca un alt curier rapid, aleg restaurante care permit intrarea cu arme de foc. De multe ori sunt gasite arme in bai, pentru ca posesorii le uita acolo cand isi dau nadragii jos. De aceea, instructorii spun tot timpul: puneti arma in chiloti atunci cand stati pe buda...

Daca esti in siguranta atunci cand ai o arma cu tine este relativ. Multe atacuri au loc cu arma la cap, atunci cand ti se fura de exemplu masina, in timp ce cobori, sau stai la semafor. Ar fi atunci intelept atunci sa incerci sa scoti arma si sa ripostezi? Nu ai avea timp. Arma se poate folosi doar cand ai timp sa reactionezi si doar atunci cand viata iti este pusa iremediabil in pericol. Ce sanse ai in fata altei arme de foc? Mici. Dar in fata unuia care te ameninta cu un cutit? Depinde de cat de aproape de tine a ajuns deja. Daca ai timp sa fugi si sa scapi cu viata fara a folosi arma de foc, vei fi erou, daca vei folosi arma si il vei omori, vei fi judecat si vei cheltui sume imense de bani in procese civile si federale. Aici sunt asigurari speciale pentru cei care aleg sa aibe arme, in care esti protejat de hoarde intregi de avocati, contra unei suma lunare reprezentand echivalentul unui pranz la restaurant. In casa ta ai dreptul de a folosi arma asupra unui intruder, daca viata iti este pusa in primejdie. 

Unele state precizeaza doar ca poti folosi arma in caz de cineva iti intra neautorizat in casa. Legislatia nu este armonizata la nivel federal, astfel ca poti sa nu primesti permis de arma doar pentru ca ai abuzat sa cumperi iarba cu buletinul din magazin, pentru ca desi este legal la nivel de state, la nivel federal consumul de iarba inca nu este inca legalizat. Daca politia federala considera ca esti tot timpul fumat, iti va spune ca reprezinti un pericol pentru societate si ca nu iti pot elibera un permis de port arma. Dar iti pot da un permis sa cumperi si sa detii una... Multe chestii nu fac sens si multe legi au zeci de ani, si nu mai reflecta realitatea cu care se confrunta societatea. Insa si aici multor oameni nu le plac schimbarile.

Toti cei care au arme legal, au fost instruiti sa evalueze situatia atunci cand sunt afara, in public. Americanii te vor privi in ochi atunci cand trec pe langa tine, vor zambi si eventual vor saluta. Pentru ca au fost instruiti sa vada oponentul, care poate fi un eventual atacator. Un atacator are dubii sa atace, stiind ca a fost vazut si ca poate fi descris ulterior. Am invatat si eu sa faca asta, fara a deveni paranoic. Oricui i se poate intampla o tragedie, ori un accident de genul acesta. Si atunci de ce atatea arme? Pentru ca asa s-a construit tara asta, cu pistolul la brau si cu shotgun-ul la saua calului. Si nimeni nu-i mai poate lua asta, este scris in constitutie de catre fondatorii natiei.

Daca iau armele cu mine? Ocazional, una. Atunci cand merg la poligon le iau pe toate. De ce? Ca sa simt ca sunt american si ca imi folosesc toate drepturile constitutionale. Daca ma protejeaza? Macar am iluzia ca am o sansa. Este bine sa ai arme? Nu, cata vreme armele se elibereaza in unele state asa cum te duci sa iti iei o bicicleta. Da, cata vreme oamenii sunt instruiti, intregi la cap si responsabili. Permisul ca sa cumperi o arma se elibereaza online, in baza unor intrebari si costa $10. Te intreaba printre altele daca ai ganduri suicidale sau daca vrei sa te razbuni pe cineva... Chiar daca esti nebun, spui nu, pentru ca vrei sa iti cumperi o arma.

Pai nu vreau sa stiu cate examene psihice si fizice trebuie in Romania pentru dosarul cu sina in vederea eliberarii autorizatiei de a detine arma. Poate ma insel si s-au mai schimbat lucrurile in tara, insa aici se obtine foarte usor orice. 

{Este adevarat ca este si mai putina birocratie aici, mai putine taxe - spre exemplu aici nu platesti comision de retragere numerar din contul tau bancar, asa cum plateam in tara - este o hotie fara margini si mi-a ramas in minte inca. Sau faptul ca dai examen pentru permisul auto in aceeasi zi in care dai testul scris, si ca nu trebuie sa demonstrezi ca ai facut scoala cu un instructor autorizat, si fara dosar medical... Esti pus doar sa spui daca vezi niste litere si declari pe proprie raspundere ca nu consumi substante ilegale. Faci scoala cu ma-ta, cu tac'tu sau cu sora-ta si apoi dai examen cu un ofiter. De cele mai multe ori pleci cu permisul in buzunar dupa o ora... Platesti doar $30 si poti sa dai de inca doua ori daca nu ai luat testul din prima. Cel mai devreme poti sa dai din nou de permis a doua zi... Daca nu iei trei zile consecutive, mai platesti $30 si incepi din nou suita}

Cam atat. Citesc in presa nationala ca au fost in total peste 400 de impuscaturi cu 150 morti prin impuscare in weekendul cu 4th of July. O fi bine, o fi rau, nu stiu. Dar dreptul de a purta arme este reglementat prin Constitutie... Inca.



 


 

Un comentariu:

Vili spunea...

In sfarsit ai mai pus ceva.
Inca putin si se facea anul ...
Keep up the good work!!