joi, 22 octombrie 2020

Despre procesul votarii aici

Am zis ca trebuie sa incerc si aceasta experienta si de aceea am ales sa merg la "early voting". 

Aici poti sa votezi mai devreme de ziua stabilita pentru alegeri, pentru a da posibilitatea fiecarui cetatean sa aleaga metoda, ziua si ceasul la care vrea sa voteze.

Asadar, poti sa primesti acasa buletinul de vot, la solicitarea ta. Il completezi in living room sau in basement, sau in baie in timp ce dai nastere a te miri ce, il pui in plic si il trimiti la posta sau il depui personal in urnele special amenajate de pe langa punctele oficiale de votare. 

Ori poti sa mergi la early voting, stai putin la coada - eu am stat cam 40 minute la biblioteca oraseneasca - aici votezi cu buletinul, ti se da o cartela pe care o introduci in computer, incepi sa bifezi optiunile de vot, care au inceput anul acesta cu modificarea uni punct din constitutia statului, prin care esti intrebat daca esti de acord cu schimbarea taxarii veniturilor, continua cu candidatii la presedintie si la vice presidency si se termina cu o pleiada de judecatori de care nu a auzit nimeni - eu i-am ales pe aia cu nume europene si i-am rejectat pe cei cu alte nume... :). Cand termini, dai listare la buletin - fiecare cabina de vot are un computer si o imprimanta - apoi cu buletinul listat mergi la scanner si asistat fiind de un operator, iti introduci singur buletinul de vot (nu in cur) in masina, care il valideaza si il pastreaza acolo. Gata votul.

Ori, in ziua oficiala a votarii, care este martea tot timpul pentru candidatii la presedintie, mergi frumusel la sectia la care esti arondat - noi suntem arondati la o cladire din mijlocul parcului de langa noi, unde se fac zile de nastere, cumetrii si botezuri, in mijlocul parcului... si executi aceiasi pasi ca mai sus, adica inchizi actul votarii cu scanarea buletinului de vot.

Evident ca persoanele in varsta prefera inca sa primeasca acasa pachetul cu buletinul de vot, sa il completeze acasa si apoi sa il trimita prin posta. Numai ca aici apar fraudele, la posta. Posta care raspunde la comenzile politice ale celor care i-au pus pe pozitii. Ceva familiar? Recent au fost vazuti postasi care arunca la gunoi lazi intregi de buletine de vot gata completate si gata de a fi scanate. Pot fi manipulate voturile apoi? Eu zic ca nu este nimic mai simplu ca la adapostul usilor inchise sa desfaci plicurile, sa scoti buletinele de vot gata completate si sa le schimbi apoi cu cele pregatite deja de cei care controleaza sistemul, sa le dai putin lipici si gata, ca noi. Ori sa scanezi efectiv doar propriile buletine de vot, cele favorabile. 

De unde rezulta ca cea mai sigura metoda de vot este sa mergi in persoana si sa iti inregistrezi votul atunci, in prezenta ta. Ca poate mai departe, un geniu in IT poate manipula si mai simplu cifrele votantilor, este alta vorba. Macar eliminam din start riscul de frauda din cauza lenei.


Procesul alegerilor aici este destul de complicat si nu numarul celor care voteaza presedintele este neaparat important. Presedintele si vice presedinte sunt alesi de electori. Pentru cei interesati, mai multe detalii pe link-ul de mai jos.

https://www.archives.gov/electoral-college/allocation

Asadar pe 3 Noiembrie vom afla care va fi urmatorul POTUS (President of the United States). Eu cred ca va ramane in functie actualul presedinte. Nu ca ar fi cea mai buna optiune, dar in momentul de fata este cea mai buna optiune dintre cei doi. America este acum ca noi in 2000 cand au ramas Vadim cu Iliescu, cand practic nu aveai pe cine sa votezi. Eu nu l-am votat pe Iliescu... 

Acum insa avem de a face cu un om de afaceri - controversat sau nu, el a facut totusi avere ca om de afaceri, este adevarat, construind pe un imperiu lasat de tatal sau, nu vorbim de el ca om, trebuie luat in ansamblu si vazut ce poate el sa ofere Americii de fapt per total - si cu un politician care nu a reusit sa faca prea mult pentru tara lui in cei aproape 50 de ani de activitate la cel mai inalt nivel. Sa vii acum si sa spui ca vei face, cata vreme nu ai facut asta desi ai avut timp 50 de ani, este foarte inselator, iar oamenii s-au saturat de promisiuni. Asta fara sa mai vorbim de familia lui, de banii primiti din Rusia sau din China de catre baiatul lui cel mare. Toti au bube daca ii iei cu amanuntul. De asta spun ca sunt doua rele.

Asadar daca ramane actualul presedinte nu ne indreptam spre nimic, nu se va schimba nimic spectaculos. Doar niste taieri de taxe pe ici pe colo, aducerea inapoi a catorva milioane de joburi. Insa poate cea mai mare schimbare o va constitui relatia Americii cu China fosta/actual comunista. Actualul presedinte a incercat sa bata palma pe un tarif vamal - pentru ca totul se invarte acum in jurul banilor - insa asa cum era de asteptat chinezii au inselat toate acordurile, si-au dat arama pe fata si acum ne aflam in plin razboi economic mondial. 

Daca America va fi slaba acum, indiferent de cine va fi urmatorul presedinte (cum s-a intamplat in timpul ultimelor mandate prezidentiale, cand America a pierdut milioane de locuri de munca in detrimentul chinezilor, asta cu acordul guvernantilor), inseamna ca viitorul va fi al Chinei si ca va trebui sa invatam chineza... Iar Biden a avut rolul de a negocia cu China sub mandatul lui Obama, si rezultatele s-au vazut. Plus Rusia, care sta mereu la panda si ameninta lumea cu puterea armelor. Biden se arata ca este un manager slab, care este la apusul carierei si a vietii. Insa vom trai si vom vedea.

In rest, cand citesc presa din tara, vad doar articole din publicatii aservite democratilor, ei bine, lucrurile nu stau intotdeauna chiar asa cum sunt ele descrise acolo. Noi traim aici si vedem cum merg lucrurile, chiar daca nu suntem experti in politica fina, in acorduri internationale de mediu ori in ONU... Suntem mult mai degajati aici fata de cum eram cand vorbeam despre politica din tara. Pentru ca aici nu simtim neajunsurile vietii cotidiene asa cum le simteam acasa. Presedintii sunt vremelnici, ei au rolul sa faca ceva bun pentru natie, sa se asigure ca poporul o duce bine inainte de orice.

De data aceasta eu am votat pentru BIDEN, ca nu fie ales niciodata POTUS... Am votat pentru sanatate, pentru familie, maica... :)

Daca nimic spectaculos nu se va schimba in urmatoarele 15 zile (gen ca Trump s-a culcat cu o oaie..., sau ca nu il va injura in seara aceasta la ultima dezbatere pe interlocutorul lui), vom ramane cu acelasi presedinte... 



 

Niciun comentariu: