Ei bine, nu am mai scris de foarte mult timp nimic. De ce? Pentru ca pot si pentru ca nu traiesc pentru asta si nici din asta.
Am renuntat de a fi interesat de politica din ambele mele tari, pentru ca totul este desertaciune si goana dupa vant. Nu m-am mai lansat in nicio polemica despre aici sau despre acolo. Am vorbit si m-am consumat prea mult in Romania, de unde am plecat din plictis si din faptul ca nimic nu se intampla pentru omul care munceste cinstit. Aici lumea munceste, munceste si iar munceste, dar uneori rezultatele sunt pe masura. Poti sa iti platesti casa, sa mergi in vacante si sa traiesti normal, in timp ce iti cosntruiesti in acelasi timp viata de dupa munca. M-am bazat pe facut ce stiu sa fac mai bine: munca.
Am fost plecati prin mai multe destinatii, dar ultima in care am fost ne-a dat peste cap complet. Pozitiv vorbind. Puteti si voi sa ajungeti daca veniti peste Atlantic, cu o escala in Midwest (Chicago) probabil, apoi cu o legatura de pe coasta de West. Din Chicago dureaza vreo 10 ore doar calatoria cu avionul, fara a lua in calcul escala. Noi am avut escala in Austin, Arizona. Sunt discutii pentro o cursa directa Bucuresti - Chicago incepand din luna iulie anul acesta.
In aeroportul din Austin, destul de mare, Carmen s-a gandit ea cu temei sa se dezmorteasca putin si sa isi cumpere o cafea "pentru de dimineata", asa ca a iesit fara sa isi dea seama din zona de calatori si a ajuns intr-o zona restrictionata, astfel ca a trebuit sa se aseze din nou la coada la emigration, nu fara emotii, pentru ca nu avea decat telefonul la ea (nu ID, nu bilet...). A trebuit sa vina un agent la poarta la care eram eu cu bagajele, sa ii dau lui ID-ul ei, ca ea sa poata trece. A ajuns insa in timp util pentru urmatoarea imbarcare, dupa ce eu facusem spume la gura la propriu, ca pierdem zborul.
Cand am ajuns pe insula Kauai, temperatura era de 28 de grade Celsius, cu umiditate destul de ridicata. Am ajuns la rent a car, unde dupa vreo jumatate de ora de asteptare ni s-a oferit cu scuzele de rigoare un Ford Mustang nou decapotabil, pentru ca nu aveau SUV-ul cerut de mine. Puteam sa il refuz? Dupa vreo 20 de minute ajungeam la hotel, pe malul Pacificului, iar dupa vreo ora luam cina la acelasi restaurant, cu geamurile deschise, in zgomotul oceanului. Pe drumul de la aeroport, nu am putut sa nu observam peisajul, care era complet diferit fata de orice destinatie in care am fost. Practic orice petic de teren era acoperit de o vegetatie luxurianta. Copaci ca in Africa, din aceia cu coroane mai mult orizontale, fel si fel de plante exotice, cocotieri si diversi copaci, multi dintre ei necunoscuti noua.
Prima dimineata am plecat sa facem un traseu pe care il vazusem la Haihui in Doi pe vlog, care ne placuse mult. Dupa ce am cautat gogosi umplute pentru breakfast - Malasadas - aduse acolo de Portugali. Nu ne-au dat pe spate, gogosile noastre sunt mai bune. Cand mergem la ocean eu mananc predominant peste, pentru ca este proaspat prins si nu este din ferme. (Carmen este mereu in dificultate, pentru ca ea nu se da in vant dupa peste, daca nu este cu mamaliga si mujdei. In Bahamas de exemplu, ea a cam suferit pe tema asta, insa eu am incercat tot ce misca din balta. In Kauai eu am incercat celebrul lor Poke - facut cu bucati crude de tuna, excelenta alegere, poate fi gasit cam in toate locurile unde se gaseste mancare proaspata). Asadar am refacut traseul celor de la Haihui in doi, ne-a costa vreo 3-4 ore dus intors, cu facut baie pe o plaja pustie si fotografiat o foca lenesa, valuri uriase si faleze spectaculoase. La intoarcere, tot am mai prins vreo 3 ore de plaja in Poipu Beach, o plaja teribil de frumoasa, cu zeci de broaste testoase dar si copii indeajuns de multi. Noi in general preferam sa nu... Am incercat la Poipu Beach - Puka Dog - un hotdog creat special dupa tipicul Hawaian, cu mustar cu gust de mango, destul de interesant, pe care l-am devorat mai mult de foame. Limonada lor a intrat in noi ca in nisip. In America poti sa bei bere si sa conduci, berea lor este destul de slab alcolizata daca bei de la branduri mari, insa destul de alcolizata daca o cumperi de la producatori locali, iar eu asta fac mereu, testez berea locala. In Kauai am incercat romul lor produs local, se numeste Koloa, iar mie mi-a placut cel cu aroma de cafea. Mi-a placut atat de mult, incat am cautat in Chicago cand am ajuns si am luat o sticla pentru ocazii speciale. Mereu gasesc cate o ocazie cand ajung acasa...
Intr-una din zile am plecat la Honolulu, pe insula Oahu, special pentru a vizita Pearl Harbor, unde americanii au muzee imense cu nave, avioane si submarine care au participat in al doilea razboi mondial. Ai cu ce sa iti ocupi timpul o zi intreaga. Seara m-am intors cu alt avion ca de la serviciu, am luat masina lasata in parcarea aeroportului, iar la ora 7 pm luam cina cu Carmen in restaurantul hotelului. Am venit de acolo foarte emotionat, cu mai multe cunostinte, dar si cu recunostinta pentru cei care s-au sacrificat ulterior pentru ca noi sa nu vorbim alte limbi acum...
Urmatoarea zi am dedicat-o turului insulei, am luat o excursie de o ora cu elicopterul fara usi. Da, un elicopter in care incap 4 pasageri, dar care nu are usi, astfel ca simti totul ca si cum ai avea aripi si ai zbura. Simti ploaia, ceata, mirosi padurea de sub tine. Eu am stat la margine si efectiv efectul a fost maxim. Am zburat peste ocean, peste canion, peste munti si peste orase, trebuie sa faci asta ca sa poti explica cum trebuie sentimentul pe care il ai dupa ce te intorci.
Partea a doua a concediului de zece zile acolo am petrecut-o la plaja, sunt foarte multe secluded beaches in Kauai, proprietati care valoareaza de multe ori peste zece - douazeci de milioane de dolari. Plajele sunt superbe, cu bariere de corali, cu pesti, testoase, apa cristalina. Sunt si plaje unde se face doar surf si unde turistii ca noi nu pot face baie, pentru ca te ia oceanul si nu te mai aduce inapoi... De asta ne-a surprins insula, pentru ca in alte destinatii in care am fost era foarte frumos in resort, indecent de luxury, dar pe afara era vopsit gardul. Aici toata insula arata ca in reviste. Cea mai ieftina casa costa un million de coco, casa normala, care in Chicago ar costa vreo trei - patru sute de mii. De multe ori o vacanta de 7-10 zile costa peste zece mii de coco daca rezervi o casa prin Airbnb.
Cand mergi cu decapotabila prin padurile lor de eucalipt, simti cum te inunda padurea prin toti porii, simti mirosul de banane si mirosul jilav de padure. Pentru noi a fost probabil una din cele mai reusite vacante de cand suntem plecati din Romania, desi am fost prin multe locuri, chiar ne-a impresionat. Si nu pentru ca este America, ci pentru ca este considerata de mai multi drept Gradina Hawaii-ului.
Mancare de toate felurile, pentru toate gusturile. Scump, dar esti in Hawaii. Nu stiu cum mai sunt preturile in Romania, dar in America nu mai scapi fara $100 pentru doua persoane la restaurant doar cu un fel de mancare si un rand de bauturi. Daca iei si apetiser si extra drinks deja te duci la peste $150.
Gainile au cucerit insula, nu au pradatori naturali, astfel ca vezi pui cu closca sau cocosi pe toate drumurile, inclusiv in varf de munte si pe plaja. In rest, pasari multicolore si guralive, privelisti de vis, unde se alterneaza muntele (plin de cascade pentru ca ploua aproape in fiecare noapte) cu oceanul. Gainile nu se pot manca, pentru sunt numai fibra.
Toate hotelurile nu pot depasi prin lege inaltimea unui cocotier pe insula Kauai, astfel ca mai toate au maxim 3 etaje, semanand de multe ori cu niste moteluri. Istoria lor este una sangeroasa, fiind un neam de razboinici care au cucerit insulele venind din Polinezia acum cel putin 800 de ani. Sunt si insule detinute de o singura familie de generatii, care nu accepta turisti decat cand organizeaza vanatori pentru eradicarea porcilor mistreti. Cultura lor este foarte interesanta. Ajungi cu masina aproape pe toata insula, inclusiv in canioane, mai putin in partea de nord vest, unde nu se poate ajunge decat cu elicopterul ori cu cataramanul pe ocean. Evident ca partea de nord vest este cea mai spectaculoasa, nefiind atinsa de civilizatie.
Pe insula Oahu - unde am vizitat doar o zi - am remarcat ca este putin mai uscat, terenul seamana putin cu cel din California, iar densitatea de oameni este mai ridicata. Este si mai dezvoltata si are si mai multe hoteluri si resorturi.
La intoarcere, ca sa ajung si la final, am pierdut avionul de legatura din Los Angeles catre Chicago, trebuind sa stam inca 4-5 ore in LA, intr-un aeroport aproape gol, pentru ca am ajuns la 1 dimineata acolo. LA are un terminal complet nou, modern si imens, pe care va doresc sa il vedeti si voi, este ca intr-un mall imens.
Daca vreti sa mergeti in Hawaii, este o alegere foarte buna. Va trebuie insa bani si timp. Nu traversati lumea doar pentru o saptamana, rezervati-va pentru Hawaii cel putin zece - cinsprezece zile pentru a va face o idee. Cele mai ieftine hoteluri pleaca de $220 - 250 pe noapte. Gasiti in Oahu la Waikiki Beach preturi mai mici dar si aglomeratie ca in Mamaia, ca doar de asta este cea mai cunsocuta plaja din Hawaii. Va trebuie sa inchiriati masina, asta costa cam $60-$70 pe zi, in functie de perioada in care veniti, dar mai sunt si optiuni private, unde puteti inchiria pe zi de la persoane fizice care va aduc masina unde aveti nevoie. Ca de obicei, daca aveti nevoie de detalii, ma gasiti in privat pe messenger.
Aloha la toti!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu