miercuri, 3 iunie 2020

Despre cum s-a vazut de aici revolta impotriva oranduirii


Cateva scurte consideratii despre ultimele zile din Chicago, nu neaparat in ordinea importantei lor.

In primul rand multumesc (putinilor) prieteni care ne-au intrebat cum suntem in ultimele zile.

A existat si exista rasism in US. Ca si in Europa in unele tari. Numai ca aici este mai amplificat din cauza numarului mai mare de oameni/rase.

George Floyd a murit nu pentru ca era de culoare, ori pentru ca era vinovat sau nevinovat, ci pentru ca politia respectivului stat admite (neoficial) inca o metoda brutala de imobilizare a suspectilor, care uneori poate fi fatala. La imobilizare au mai participat inca trei ofiteri, de rase diferite, inclusiv un afro-american. Daca era vorba de rasism, acestia se puteau opune imobilizarii.

Exista politisti care dau dovada de exces de zel. Peste tot. Dar nu toti politistii sunt la fel.

Astfel de revolte sunt destul de frecvente in State, si au existat sub toti presedintii, indifferent de culoarea lor politica. Ciudat este faptul ca nu se invata si nu se aplica nimic din experientele anterioare, pentru a se evita in viitor acelasi tip de evenimente. Ceea ce alimenteaza oarecum rasismul dar si reactiile ulterioare.

Presedintele nu are autoritate imediata in teritoriu, astfel ca fiecare stat isi rezolva problemele interne, prin guvernatorii alesi. Presedintele poate trimite insa armata sa apere cetatenii, daca orasele ori guvernele locale nu pot tine sub control situatia, iar oamenii pasnici sunt in pericol real. In cele mai multe dintre cazuri, astfel de interventii nu sunt indicate, armata neavand experienta necesara de a trata cu demonstrantii de acest gen, ei fiind antrenati pentru teatre de razboi, comparativ cu politia si garda nationala.

Unii guvernatori sunt mai buni organizatori/manageri, altii mai prosti... Unii sunt republicani, altii democrati, dar nu neaparat in aceasta orine… Unii prefera sa lase lucrurile sa evolueze de la sine (inclusiv sa lase anarhistii sa fure, sa dea foc, sa distruga) pentru ca astfel acestia sa se racoreasca si sa nu fie nevoie de folosirea fortei, in contextul in care folosirea excesiva a fortei a alimentat rascoalele. Dupa astfel de evenimente insa, automat apare iar rasismul, pentru ca unii sunt “favorizati” iar altii trebuie sa plateasca politele.

Astfel s-a intamplat in aici, unde atat primarul, seful politiei (nu conteaza rasa lor) cat si guvernatorul, au asistat la distrugerea numeroaselor businessuri, prin jafuri, incendieri, batai, etc., fara a ordona fortelor de politie un effort active in a stopa jafurile. Au fost raniti 130 ofiteri de politie, au fost confiscate 64 de arme de foc, doar duminica. Au fost sacrificate in schimb companiile. Care se presupune ca au avut asigurare de business. Care nu a avut, acum este falimentar ori intr-un mare rahat financiar. Pentru ca primaria nu cred ca ii va despagubi. Cam acesta a fost managementul crizei in Chicago din prisma celor vazute de mine live. Plus cateva sute de arestari si dat cu gaze catre cei care agitau arme spre politisti. Dar nimic notabil pentru jefuitori – the looters cum se numesc aici, care au iesit in numar extrem de mare la furat. 

Majoritatea celor care au iesit la jefuit au fost oameni fara educatie, cu venituri reduse, care au abandonat scoala, care au vazut in criza aceasta o oportunitate de a face rost de cate ceva pe gratis. 

Alte suburbii nu au fost afectate, pentru ca primarii ori au mobilizat politia in mod diferit, ori intreprinzatorii si-au batut lemne pe geamuri si le-au securizat, astfel incat “protestatarii” sa nu aibe cum sa intre inauntru. 

Oare in ce fel au fost solidari cu familia lui George Floyd cei care s-au oprit direct in magazinele Gucci sau Best Buy si au iesit de acolo cu bratele incarcate, uitand instant de ce isi plangeau durerea. 

Intre timp, in capitala, presedintele era dus intr-un buncar, pentru a fi la adapost in caz de escaladari ale situatiei.

Trebuie facuta diferenta intre protestatari pasnici, dornici sa isi exercite drepturile conferite de primul amendament al constitutiei. (care confera dreptul de a vorbi liber, libertatea religiei, liberatatea de a se organiza intruniri, libertatea presei, dreptul la petitii). 

Nimeni nu a intervenit in forta impotriva acestora. Am vazut imagini redate in presa din Romania destul de ciudat relatate, pentru ca nu aceea era realitatea.

America sufera mai mult ca imagine decat financiar. Deocamdata. Criza va veni, insa pe masura ce isi va re-deschide afacerile si va incepe sa produca din nou aici, se va schimba oarecum balanta. Nu ma pot pronunta pe termen lung, nu stiu daca cineva isi poate permite sa dea un astfel de prognostic, insa cred ca viitorul suna interesant. 

In rest foarte multi povestitori isi dau cu parerea despre ce se intampla peste ocean. Stati linistiti, lucrurile s-au calmat, America este la fel, are putere sa mearga mai departe. Autostrazile, transporturile merg in full, se deschid incet incet serviciile, toti oamenii au primit stimulente financiare de la guvern doar pentru a sta in case, somerii au primit 100% din cat aveau inainte de a-si pierde job-urile pentru cel putin 6 luni, nu au murit 100,000 de oameni doar de Covid, cifrele sunt umflate ca peste tot in lume. De ce? Nu stiu, probabil ca vom afla curand. Cineva trebuie sa plateasca nota de plata pentru lasarea virusului in libertate… Nu exista ca au murit ca nu au avut asigurari sociale, toti au fost tratati si testate gratuit de Covid aici.

Oamenii mor aici in medie cam 7,700 pe zi (cifre din 2017). Daca inmultim acest numar cu 60 zile – doar Aprilie si Mai, rezulta 462,000 de oameni care ar fi trebuit sa moara in doua luni de cauze naturale. In contextul in care nu prea s-a mai auzit – ca si in Europa – de alte cazuri de oameni care au murit din cauze naturale, rezulta ca 100,000 nu inseamna prea mult, in conditiile in care a fost oricum manipulat acest numar. 

Eu am cunostinta de 5 clienti de peste 80 de ani, care au murit si care aveau multiple alte afectiuni, 15 lucratori de-ai nostri au fost infectati cu virusul si s-au recuperat toti. 

Asta nu inseamna ca virusul nu este acolo, afara, el exista. Insa nu la toti oamenii actioneaza/evolueaza la fel. In continuare va trebui sa ne ferim pentru a nu transmite mai departe persoanelor mai sensibile. 

In rest, toate bune.

Niciun comentariu: