miercuri, 18 septembrie 2019

Despre un ticket dat de politie dar si despre cum am scapat de el legal


Vine toamna si in megalopolis-ul nostru, se simte deja. Nu, nu imi pare bine, pentru ca aici intram direct in iarna de obicei, atunci cand vine frigul. 6 luni de vara, urmate de 6 luni de iarna. Noroc ca nu polare. Vara ne-a fost ocupata cu vizite in tara, cu vizite ale parintilor din tara, cu mici iesiri prin imprejurimi.

Acum vreo luna am fost tras pe dreapta de un politist, am vazut in oglinda ca a pornit luminile dar fara sa foloseasca sunetul specific, am tras imediat pe dreapta si am asteptat cuminte, cu mainile pe volan ca politistul sa ma interpeleze.

 - Good morning, Sir, did you see the big sign with No Turn Left in the intersection? - ma intreaba omul pe un ton politicos.
- Good morning Mr. Officer, I have to admit, I did not see the sign! - i-am raspuns eu la fel de politicos insa in acelasi timp contrariat ca nu am avazut semnul.
- May I see your driver license and your insurance card, please?
- I will open now the gloves compartment - l-am anuntat.
- Sure, go ahead, do you carry your gun with you, Sir?
- No Mr. officer - i-am raspuns

I-am inmanat omului actele, a cerut permisiunea sa mearga la masina, apoi a revenit cu procesul verbal scris, pus deja intr-un plic. Pe plic erau trei optiuni: prima, sa platesti amenda de $165 si sa pledezi vinovat, insotita fiind optiunea de 20 de puncte la driving record, ceea ce are urmari nefaste asupra politei de asigurare pentru urmatorii 3 ani; a doua optiune era sa aplici pentru un curs de conducere online de 4 ore, sa platesti $200 si sa nu iti fie aplicate punctele in recordul personal; a treia optiune era sa mergi in Court - la judecata si sa ceri sa fie anulat procesul verbal daca crezi ca ai dreptate. Judecatorul poate sa iti dea dreptate partial sau total, poate si sa iti bage in carca cheltuieli de judecata, in cazul in care nu iti pledezi corect cazul.

Omul mi-a adus la cunostinta optiunile avute, m-a intrebat daca imi este clar ca am gresit, iar eu i-am repetat ca nu am vazut semnul... A salutat, mi-a urat o zi frumoasa (...) iar eu mi-am vazut de drum.
Mi-a stricat ziua in mod evident, toata ziua m-am gandit ca este ceva in neregula cu mine de nu am vazut semnul.

Seara m-am intors la locul faptei, am parcat masina undeva si am facut fotografii din toate unghiurile in intersetia cu pricina. Intersectia este de tip 6 corners, adica are trei strazi care o intersecteaza, sunt cateva astfel de 6 corners prin zona. Am ajuns acasa si am inceput sa studiez fotografiile. Am remarcat imediat ca singurul semn de interzis pentru stanga era amplasat cu mult dupa intersectie, la vreo 10 metri dupa ea. Nu mai exista un alt semn inainte de intersectie, de obicei se pune pe acelasi stalp cu semaforul ori deasupra intersectiei, pentru a putea fi cu usurinta observat.

A doua zi m-am dus din nou la locul faptei, de data asta dupa masa. Am observat ca la acea ora, dispozitivul electronic cu semnul de interzis la stanga nu functiona, adica se putea face stanga fara probleme. Am facut iar fotografii. In acest caz, acolo trebuia amplasat un semn care indica faptul ca este interzis sa faci stanga sau dreapta intre anumite ore, semnele exista in legislatia rutiera.

A treia zi dimineata, am mers din nou pe acolo in drumul meu catre serviciu, si am remarcat alte doua masini ca asteptau sa faca stanga cu dispozitivul de interzis la stanga aprins deasupra strazii, dincolo de intersectie. Am filmat coloana si am facut fotografii.

In fine, ca sa va scutesc de detalii plictisitoare, am decis sa nu platesc amenda si sa merg in Court - sa imi gasesc dreptatea la judecator. Am lipit asadar plicul, am bifat optiunea cu pricina si l-am trimis la judecatorie.

Am primit in vreo doua saptamani data judecatii. Intre timp mi-am listat fotografiile, am facut adnotari pe ele, am fotografiat intersectii similare si modul in care este afisat semnul de interzis la stanga in cel putin doua locuri vizibile, construindu-mi un fel de caz, mergand pe faptul ca semnul nu este dispus in mod corespunzator, si in cazul in care semnul nu este permanent, atunci un semn cu interdictie pe un anumit orar ar trebui afisat inainte de intersectie . Tot ce vroiam de fapt era sa nu primesc punctele pe istoricul meu de sofer, pentru a nu imi fi afectata asigurarea auto, asa cum am explicat anterior.

Am mai vorbit cu alti colegi, care m-au incurajat sa merg la judecata, ca sigur voi castiga si voi forta orasul sa schimbe ceva in intersectie.

Azi am avut judecata. Intru in judecatorie, imi dau cureaua jos - in cladirile federale esti scanat inainte de a intra, ca la aeroport - intru in camera indicata pe scrisoare, fac prezenta cu grefiera, ma asez pe o banca si astept nerabdator sa imi pledez cazul si sa creez un precedent care ar obliga suburbia Park Ridge sa schimbe semnele in intersectia cu pricina.

Intra judecatoarea, ne ridicam toti, ni se spune sa ne pregatim documentele pentru a ne pleda cazul si incepe sa strige nume de pe lista ei.  Ajunge curand la mine:

- Aionel Geogiu - m-am ridicat, cu documentele in mana, ajung in fata judecatoarei si a procurorului de sedinta, salut, mi se raspunde la salut.

- Your ticket is dismissed, Sir, the police officer is not present today, you can go - imi spune judecatoarea.

Am salutat-o respectuos, i-am urat o zi buna, mi-a raspuns politicos si am iesit din camera de sedinta.

Adica am pierdut atat de mult timp construindu-mi cazul, m-am stresat putin, pentru ca nu am vrut sa angajez avocat pentru asta si l-am castigat prin neprezentarea ofiterului care mi-a dat amenda...

M-am simtit prost, ca nu am putut sa imi pledez cazul, dar am plecat multumit ca nu am primit punctele si amenda. Alti douazeci de oameni au plecat la fel ca mine din sala, politistii nu au venit sa sustina procesele verbale, care au fost astfel anulate de judecator. 

Iubesc tara asta, in fiecare zi invat cate ceva. Azi am invatat ca justitia a fost dreapta cu mine.

Niciun comentariu: