vineri, 17 noiembrie 2017

Despre calatoria in California & Nevada dar si despre flamazi rechini



Am ales sa mergem in California pentru ca nu era bataie mare de cap. Pentru ca stiam cat este temperatura, pentru ca vroiam atat liniste cat si variatiuni. Asa ca am plecat din frigurosul deja Chicago spre San Diego. Cineva mi-a spus ca merg la frig. Poate, avans un vedere ca acolo nu sunt mai mult de 24 C aproape tot timpul anului. La soare te arzi iar sub umbrella iti este frig.

Dar niciodata nu transpiri pe plaja. Foarte rar ploua, foarte rar innorat. Primavara eterna as spune. Zborul cu ceva turbulente, dar nimic notabil. Ne-am parcat la hotelul aflat aproape pe plaja. Prima zi m-am ars pe fata. Am uitat sa imi pun sapca si pentru ca nu iti este foarte cald nu iti dai seama. 
Apa oceanului rece, aproape numai surferi in apa. Tot in prima zi am cautat din priviri ceva rechini. Am intrat in cele din urma, cand a inceput refluxul. Diferenta dintre flux si reflux destul de mare perioada asta din an, cred ca mai bine de 40 metri de plaja. In urma apei retrase raman in mod natural scoici, melci, mergi pe nisipul ud mile intregi...

Spre Las Vegas am plecat mai mult din curiozitate, sa vedem cu ochii nostri orasul pacatelor. Da, asa este... orasul vinde jocuri, sex, bautura, iarba si mancare. Peste tot se bea, inclusiv peste tot pe strada, se fumeaza orice in hotel, la casino (mai putin la unele mese unde se pariaza colectiv), pe strada. 
Se danseaza inclusiv pe mesele de joc. Nu va inchipuiti ca danseaza pariorii de bucurie ca pierd, o nu, danseaza fetele in bikini, ca doar cumva trebuie sa ii atraga pe clienti... La hotel iti faci singur check in-ul, un automat iti da cartela de la camera si receipt-ul. La toate colturile de strada, "distribuitori autorizati" iti inmaneaza cate 10-15 carti de vizita ale "fetelor" care isi traiesc visul american in Vegas, telefonul, imaginea si tariful sunt la vedere... Lumini, zgomote, cladiri imense, hoteluri futuriste, mirosuri, ciudatenii, oameni in cautare de altceva, toate isi au locul aici. Pe mine m-a lovit o ... pantecaraie tot in Vegas... Ce se intampla in Vegas, ramane in Vegas, se stie...

Autostrazile din California sunt de mare clasa. Te uiti si nu iti vine sa crezi ce au putut construi oamenii. Traverseaza lanturi intregi de munti de-a lungul Pacificului sau spre toate statele din jur. Noi am mers spre Nevada si am mers numai prin munti. Peisajul merita cele 6 ore petrecute in masina. Las Vegas a fost construit in desert, astfel ca zilele sunt fierbinti iar noptile reci. Orasul este animat zi si noapte, toti incearca sa te imbie cu oferte de nerefuzat. In Las Vegas doar ce a fost inaugurat transportul public fara soferi. Doua zile dupa, una din masinile automate a fost lovita in trafic de o masina cu operator uman... ne indreptam foarte rapid spre o noua era, in care oamenii vor fi nevoiti sa isi gaseasca alte joburi.

La intoarcere am carmit spre Los Angeles, sa vedem Hollywood-ul. Locul este ceva ca si Cazino-ul din Constanta, toata lumea vine in pelerinaj. Stai o ora sa gasesti parcare. Inapoi spre San Diego am luat autostrada de coasta. Romania nu va avea niciodata o autostrada ca aici, desi imi doresc asta, cred ca este prea tarziu si ca tara nu mai are resurse financiare pentru a construi ceva la aceeasi scara. 
In California se merge in viteza, cu 70 mile pe ora, aproape in toate zonele. Nu mai exista trecere cu taxa colectata de oameni. In aeroport la fel, cu greu mai vezi operatori umani. Au fost inlocuiti de chioscuri unde iti faci singur tot ce ai nevoie in aeroport.

La aeroport m-au scanat si m-au intrebat daca am un cip in umar - asa le aparea pe scanner. Le-am spus ca inca nu, dar ca ma gandesc serios... in ultimii ani aici chiar am sesizat cat de mult evolueaza tehnica si inteligenta artificiala in special. Aproape peste tot au inceput sa fie inlocuiti oameni cu roboti sau masini, in banci, in magazine. Era o dezbatere la radio intr-o dimineata si spuneau ca avocatii tineri nu isi mai gasesc de lucru, dupa ce au platit sume imense pe scolarizare. Au dezvoltat unii un soft care sste capabil sa dea raspunsuri legale cu accuratete de 99%. 
Toti au mutat aplicatiile in cloud, astfel ca nu trebuie sa ai neaparat servere puternice pentru a pastra datele. Este adevarat ca ti le pastreaza altii si se mai uita si ei prin ele... 

In LA aglomeratie pe highway ca la balamuc, am pierdut o ora sa iesim din oras, autostrazile suspendate, fara gps esti mancat cu zile. Oamenii aici calatoresc foarte mult, tara are toate tipurile de relief iar multora le este suficient sa se plimbe dintr-un stat in altul, fara a calatori international. Atunci cand o fac insa, calatoresc in America centrala ori Canada. Nu le plac calatoriile lungi pentru ca ei pretuiesc altfel timpul.. Aici este mare lucru daca ai trei saptamani se vacanta sau sick days platite. Ma amuz cand imi amintesc de concediile medicale din tara...

Cand am plecat cu avionul din San Diego, aeroportul este situat intr-un golf, iar la capatul pistei imediat este oceanul. Cand avionul era doar la cateva zeci de metri deasupra apei, am vazut in toata splendoarea lui, un banc de rechini ciocan, bucurandu-se de vremea buna. Carmen a amutit iar eu am jubilat. Tot timpul mi-a spus ca sunt speriat de bombe si ca nu sunt rechini in zona. Am scapat asadar iar nerontait iar rechinii flamanzi. In Chicago am aterizat si era zapada de un inch... ceea ce va doresc si 'mneavoastra.


Niciun comentariu: