duminică, 15 martie 2015

De ce nu mai ies romanii in strada?


Din afara pare un pic straniu... Sa vezi ca totul graviteaza in jurul unui om care se tine cu dintii de putere intocmai ca cel care a fost impuscat acum 25 de ani intr-o zi de Craciun. Toate arestarile astea care au inceput in ultimele luni, toti pionii astia care au fost anchetati si condamnati, toate dosarele penale anchetate de procurori, toate firele duc la varf. Au inceput cu pestii mici, care nu au cotizat unde si cat trebuie si continua cu pestii mari, cu rapitorii care nu si-au asigurat spatele.

Am inteles abia acum cat de generalizata este ciuma coruptiei in tara mea si daca as fi fost inca in tara probabil ca as fi pichetat gardurile guvernului, cerand demisia primului ministru. Cand afli despre ministrul de finante ca a primit sacosi cu bani prin locuri laturalnice, la ce sa te mai astepti? La ce fel de dreptate si la ce fel de echitate sociala sa te mai gandesti? Si apoi cum sa te gandesti ca acel Cod Fiscal gandit de echipa omului astuia este unul drept pentru toata lumea?
Sacosile alea cu bani nu s-au dus la vreun azil de batrani sub forma de pampersi, dulciuri, haine, ochelari ori proteze dentare. O nu, au ingrosat obrazul celor de la putere. Au ingrosat conturile lor din afara tarii, pentru ca de mult au inteles ca nu este bine sa isi mai pastreze banii in tara careia i-au jurat credinta.

Cum credeti ca se uita la noi oamenii din afara tarii, nu slujbasii de zi cu zi, ci oamenii care conduc lumea asta? Se bucura pentru ca gasesc aici teren instabil, numai bun pentru a mai pune mana pe vreo resursa la pret de nimic? Se uita la noi in mod critic, analizand politicienii si oamenii de rand ca pe un intreg? Eu cred ca se uita la noi ca la o tara de mana a treia, ca la niste babuini care ar vinde orice si nu i-as condamna pentru asta.
Cum sa condamni Olanda care nu ne vrea in spatiul european? Cum sa condamni Germania care nu ne poate promite nici un termen sigur pentru aderarea completa? Cum sa condamni orice tara din lumea asta care citeste zilnic in ziarele lor ca in fiecare dimineata ori seara, un demnitar este arestat in Romania pentru mari fapte de coruptie?

Ma intreb pana la ce nivel din esicherul guvernamental exista coruptie? Ministri, secretari de stat, consilieri, fosti candidati la presedintie, au fost arestari din randul tuturor. Primari, presedinti de consilii judetene, consilieri, directori, doctori, profesori universitari, fosti primi ministri, fosti lideri de sindicat, patroni de cluburi sportive, oameni de afaceri cu greutate, aproape ca nu exista domeniu din care sa nu poti nominaliza membri marcanti care sa fie arestati pentru coruptie. Si aproape ca am inceput sa uit de toata pleiada de nume de fosti oameni respectabili care infunda acum celulele penitenciarelor tarii.

Abia acum se vede ce inseamna coruptia in tara asta. Abia acum se vede de ce tara asta nu a construit o autostrada care sa o strabata de la nord la sud sau de la est la vest. Acum inteleg de ce nu sunt parcari, de ce nu sunt poduri, de ce nu exista metrou pana in aeroport, de ce benzina nu este mai ieftina, de ce trebuie sa muncesti zece ani ca sa iti platesti o masina care rugineste in cinci ani, de ce medicamentele pentru batrani nu mai sunt subventionate, de ce in spitale sunt gandaci si sobolani, de ce totul este gri si urat in tara asta, dupa ce au fost instrainate vapoarele, au fost taiate la fier vechi toate fabricile, uzinele si combinatele din tara asta. S-a furat tot ce a fost de furat. Acum nu mai este nimic de furat, poate doar apa si aerul si nu m indoiesc ca cineva va avea si ideea asta.

De ce nu mai ies romanii in strada sa isi revendice dreptatea? De ce asteapta sa se intample totul la televizor? De ce asteapta sa le fie creierul spalat la televiziunea varanului si de ce nu ies in strada, la gardul guvernului si sa rastoarne puterea asta faraonica a lui laba trista ponta, care ii protejeaza mereu pe corupti? Ce fel de oameni trebuie sa existe in parlamentul Romaniei daca fac toti scut atunci cand sunt anchetati corupti care au devalizat tara asta de sute de milioane de dolari? Ce vrednici de mila si ce patetici si ce mici sunt sunt cei care spun acum ca varanul le ameninta familiile din puscarie, dupa ce ani de zile i-au pupat toate extremitatile si au acceptat cele mai inalte functii in partidul si firmele lui...

De ce nu mai ies romanii in strada sa isi faca vocile auzite? De ce stati fratilor in case si nu iesiti cu pieptul gol sa va aparati drepturile si tara de naparcile astea? In curand nu va mai fi nimic de furat iar proaspat imbogatitii acestui neam vor defila toti prin tari straine etalandu-si averile facute din nepasarea voastra. Acest stat faraonic nu va face nimic pentru a le confisca averile nemeritate. Ii va pedepsi poate un an sau doi, apoi vor fi liberi sa stea la soare, nepasatori si razandu-va in nas.

De ce nu mai ies romanii in tara sa isi apere tara de golanii astia profund corupti care atenteaza la democratia lor? De ce nu sunt proteste de strada, de ce opozitia nu organizeaza mitinguri si mari proteste care sa rastoarne ca in orice tara normala puterea care nu mai aude poporul? Poate si pentru ca opozitia este la fel de manjita si la fel de indarjita sa apuce din firimiturile puterii? In '90, asa zisii golani (aparatorii democratiei reale) au stat cu pieptul gol impotriva hoardelor de salbatici ai lui iliescu - fie-i tarana usoara - pentru ca in mintea mea el a murit de atunci, de cand a multumit minerilor si de cand am trait rusinea intoarcerii lui in 2000. In ochii mei si in mintea mea se naste intrebarea daca nu cumva romanilor le este bine asa cum este acum...
Caz in care imi cer scuze ca v-am facut conducatorii niste corupti, naparci, niste sobolani, niste lepre ordinare, niste labe triste, niste hoti si niste jeguri umane.

Niciun comentariu: